четвер, 16 березня 2023 р.

 Народився 12.03.1863. У 1918 — голова Комісії по заснуванню Української академії наук.  Почесний член багатьох академій та наук. товариств. Організатор низки наук. установ. Помер 6.01.1945. Його ім’я присвоєно Національній бібліотеці України та Інституту загальної та неорганічної хімії НАН України. Президією НАН України засновано Золоту медаль (2003) та премію імені В.І.Вернадського (присуджувалася у 1973 —2007 рр.).

Наукові праці в галузі мінералогії, кристалографії, історії і філософії природознавства, а також геохімії, біогеохімії і радіогеології, засновником яких він є. Розробив вчення про біосферу, зокрема ноосферу. Досліджував геохімічні закономірності будови і складу Землі, хімічний склад земної кори і гідросфери, міграцію хімічних елементів у земній корі, розподіл та роль радіоелементів у її еволюції. Розробив теорію про провідну роль живих істот у геохімічних процесах та еволюційну теорію походження мінералів. Створив наукову школу.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  "Коли б"ють гармати, музи не мовчать!", під такою назвою бібліотекою коледжу була проведена літературно-музична композиція....